Sakura Natuurgeneeskunde Tiel
 

Stress en burn-out

Stress is een van de meest voorkomende ziektebeelden in onze westerse cultuur. Stress is niet altijd schadelijk voor onze gezondheid. Er is een verschil tussen positieve en negatieve stress.

Positieve stress

Positieve stress geeft een gevoel van uitdaging en is nodig om tot bepaalde prestaties te komen. Sommige mensen voelen zich juist op hun best in stressvolle situaties. Ze gaan beter presteren als ze onder druk staan en deadlines moeten halen. Hierna volgt weer een periode van ontspanning waarin de geestelijke en lichamelijke reserves weer kunnen worden opgebouwd

Negatieve stress

Langdurige negatieve stress is schadelijk voor onze gezondheid. Negatieve stress ontstaat doordat de belasting groter is dan de draagkracht.

Als deze onbalans een langere tijd duurt dan kunnen er allerlei lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan zoals vermoeidheid, trillende handen, spanningshoofdpijn, slapeloosheid, onregelmatige hartslag, kortademigheid, concentratieproblemen en angsten.

Voetreflextherapie en stress

Op de voet bevinden zich miljoenen zenuwuiteinden. Deze kunnen we met voetreflextherapie stimuleren waardoor in je hersenen het hormoon oxytocine vrijkomt.
Dit hormoon heeft een pijnstillend effect, ontspant de spieren, brengt de bloeddruk omlaag, vermindert de aanmaak van stresshormonen en geeft een ontspannen hartslag. Oxytocine beïnvloedt de spijsvertering, de ademhaling, het zenuwstelsel, en is belangrijk voor het geheugen.

Met voetreflextherapie behandelen we niet alleen de symptomen van stress maar gaan we ook op zoek naar de oorzaak ervan. Wat geeft jou bijvoorbeeld energie en wat kost je energie? Ik luister met aandacht naar je verhaal…

Je kunt leren van je klachten. Zodra je je bewust wordt van de oorzaak van jouw klachten ben je in staat veranderingen aan te brengen, zowel geestelijk als lichamelijk.


Sakura Natuurgeneeskunde Tiel