Sakura Natuurgeneeskunde Tiel
 

Het belang van goede voeding

Goede voeding is nodig om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Als het lichaam de verkeerde voeding krijgt, kan dat leiden tot ziekte. Deze verkeerde voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding, maar ook uit (gezonde) voeding die ons lichaam niet verdraagt.

Na het verteren van voedsel blijft er altijd een zure of een basische 'rest' achter in het lichaam. Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, brood, boter, kaas en eieren zorgen na de verbranding voor een zuuroverschot. Aardappelen, groenten en fruit veroorzaken daarentegen een basenoverschot. Veel mensen hebben gezondheidsklachten die door zuurvormende voeding wordt veroorzaakt. Klachten kunnen zijn: vermoeidheid, slaapstoornissen, verstopping, huidproblemen, spierproblemen, haaruitval en een grotere vatbaarheid voor infectieziekten. Daarnaast draagt het eten van te veel zuurvormende voeding bij aan vroegtijdige veroudering. Sakura Natuurgeneeskunde Tiel

In een later stadium kunnen de klachten ernstiger worden en kunnen aandoeningen ontstaan zoals bijvoorbeeld suikerziekte, jicht, nierstenen, reuma, maagzweren, botontkalking, fibromyalgie, astma en kanker.

Sommige zuurvormende producten kunnen toch heel gezond zijn, zoals bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Een juiste verhouding tussen zuur- en base-vormende voedingsmiddelen in ons dieet is daarom essentieel.

Bij een voedingsadvies wordt het huidige voedingspatroon in kaart gebracht en hoe je lichaam hierop reageert. Aan de hand hiervan gaan we samen op zoek naar een voedingspatroon dat de zuur-base-verhouding van het lichaam weer in balans kan brengen. Ook bekijken we hoe we op natuurlijke wijze het immuunsysteem kunnen versterken.

Naast een gezond voedingspatroon heeft ook een gezonde levensstijl invloed op de verzuring van je lichaam, bijvoorbeeld:

  • Slaappatroon: slaap je goed en voldoende?
  • Stress en/of psychische belasting: hoe ga je hiermee om?
  • Lichaamsbeweging: te veel, te zwaar, te weinig?

Bovenstaande zaken zullen tijdens het kennismakingsgesprek uitgebreid aan de orde komen. Tijdens dit gesprek zal duidelijk worden waar verandering noodzakelijk is en aan de hand daarvan zal een persoonlijk behandelplan worden opgesteld.


Sakura Natuurgeneeskunde Tiel